Kontrasternes by
Af August Peter Stage Olesen og Anders Skov Pedersen, 3.j
Velkommen til New York, følg med og forsvind ind i en verden af billboards og ekstravagante facader. Fra de ikoniske skyskrabere på Manhattan, der betager ved første øjekast, til de mindre pompøse kvarterer Harlem og Bronx.
Efter hvad der føles som en uendeligt lang rejse, satte vi endelig fod på vores hostel i hjertet af New York. Vi fik for første gange fornemmelsen af, hvorfor metropolen er kendt som byen, der aldrig sover. Støjen fra de millioner af liv, som udfoldede sig omkring os, blev utaknemmeligt forvandlet til en konstant summen i periferien af det bombardement af oplevelser et besøg i byen er garant for.
Bevæbnet med et ungdommelig gåpåmod gik vi på opdagelse i The Big Apple’s turistmæssige brændpunkter. Det var som en sammenkobling af highlights fra den amerikanske populærkultur. Vi mødte i den grad det glansbillede, som bliver portrætteret i de film og serier, man forbinder med New York. Wall Street, Empire State Building, Grand Central Station, Broadway, Frihedsgudinden og Central Park er bare en kort opremsning af de ikoniske monumenter, vi så på nært hold.
Men nogle af seværdighederne vi oplevede var mere end bare turistattraktioner; de var stemninger og følelser. Specielt var det tydeligt, da vi besøgte World Trade Center Memorial, placeret hvor de to tårne engang stod. Besøget satte dybe spor i os alle sammen, og vi mærkede på egen krop, hvordan denne skelsættende begivenhed påvirkede milliarder af mennesker verden over; ikke mindst New Yorkere.
Subwayen, der fungerer som byens blodårer, pumpede fra hjertet ved Grand Central Station de millioner af indbyggere rundt i byens mange forskellige kvarterer. Det blev da også vores foretrukne transportmiddel, når turen gik til byens mindre kendte områder som Little Poland og Little Manila. Det var disse kvarterer, som endte med at sætte det største præg på vores oplevelse af New York. Det var i udkantsområderne af byen, vi første gang fik et reelt indblik i bagsiden af den tilsyneladende fejlfrie facade, man bliver mødt af, når man besøger byen. Især to oplevelser sidder stadig klart i erindringen for os, her efter studieturs-rusen har lagt sig.
Den første af disse i ture gik til The Brooklyn Tabernacle, en multikulturel frikirke med en menighed på ca. 10.000 mennesker. Udefra lignede den egentlig enhver anden boligblok i Brooklyn, men efter vi havde stået i kø om det nærmeste gadehjørne i en halv time og endelig blev lukket ind, var det alt andet, end vi havde forventet. Vi blev nemlig mødt af en kæmpestor moderne indrettet, to-etagers sal, et skrigende publikum og et endnu mere højt skrålende kor. Ikke just den kirkelige oplevelse man møder, når man ved særlige lejligheder bevæger sig ind i en traditionel dansk kirke. Følelserne flød højt, da der blev fortalt historier om, hvordan Gud og deres bønner havde reddet en lokal dreng. Efter seancen blev vi af præsten bedt om at kramme de andre kirkegængere og fortælle dem, at vi elskede dem med hele Guds kærlighed.
Den største øjenåbner fik vi imidlertid, da vi en formiddag serverede mad for hjemløse ved Holy Apostles Soup Kitchen. Vi havde her muligheden for at opleve livet i New Yorks underklasse på egen krop. Vi blev tildelt poster af tovholderne, og fik rig mulighed for at snakke med de besøgende, som bestod af hjemløse, men også ”working-poor”, New Yorkere. De delte gerne ud af deres erfaringer med livet i byen, og deres reaktioner når vi fortalte dem om Danmark velfærdssystem, fik os til at indse hvor velsignede vi er.
Efter at have oplevet to vidt forskellige sider af New York, blev det klart for os, at byen var fyldt med kontraster, tydeliggjort af hjemløse foran det guldbeklædte Trump Tower. Vi tror, at det vigtigste, vi tager med hjem i bagagen, er det indblik vi har fået af byens dynamik. Nemlig fordi vi har haft mulighed for både at opleve byens imponerende facade, men at vi i særdeleshed også har set de mindre polerede facetter af metropolen.