EU & Margrethe Vestager vs. Big Tech

Journalist Bjørn Willum, som til daglig bor og arbejder i Paris, besøgte fredag den 28. august Fredericia Gymnasium for at fortælle om nogle af de mange sværdslag, Margrethe Vestager som EU’s konkurrencekommissær har med techgiganter som Google, Amazon, Facebook og Apple.

Den danske kommissær skal ikke blot fortsætte med at uddele bøder til både almindelige og digitale virksomheder, der med Apple i spidsen vil forsøge at få omstødt hendes rekordstore milliardbøder ved EU-domstolen – skelsættende retssager hvis afgørelser kan få betydning for Europas forhold til USA, hvis præsident beskylder hende for at “hade USA mere end nogen anden”. Som ny ledende viceformand for kommission får hun ansvar for at “lede Europa ind i den digitale tidsalder”. Det vil sige magt til ikke bare at straffe lovovertrædelser, men også skabe nye love der regulerer hvordan techgiganterne ifølge kritikere håndterer et stigende antal kommercielle transaktioner og gemmer og manipulerer data for at øge deres indflydelse yderligere på måder, som få forstår.

Sidst, men ikke mindst, vil hun forsøge på rekordfart at give små- og mellemstore europæiske virksomheder adgang til store mængder offentlig data, så de kan blive førende indenfor brug af kunstig intelligens til eksempelvis at bekæmpe luftforurening gennem bedre styring af trafikken eller forebygge sygdomme.

Foredraget byggede bl.a. på et interview med Vestager og på en række artikler, Bjørn Willum har skrevet for magasiner i Danmark og Frankrig.